Neas flädritsbakelser

Neas flädritsbakelser
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Ida Karlsson HSB
Ida Karlsson HSB

Neas flädritsbakelser

Av: Ida Karlsson

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

Läckra bakelser med flädermousse, pistagebottnar och lakritssås.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Pistagebotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g pistagenötter

Italiensk maräng

  • 80 g vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk citron, saft

Flädermousse

  • 0,5 dl koncentrerad flädersaft (1+7)
  • 2 gelatinblad
  • 50 g italiensk maräng, se ovan
  • 1 dl vispgrädde

Lakritssås

  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 krm salt
  • 1 tablett aktivt kol

Gör så här

Pistagebotten

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
 Mal nötterna eller kör dem i matberedare.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. 
Sikta ner vetemjöl och bakpulver i äggsmeten och vänd runt försiktigt. Vänd till sist ner nötmjölet.
  3. Grädda i långpanna på bakplåtspapper i 5 min.
 Låt svalna. 
Skär bort kanterna.

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitorna och citronsaften i ren bunke till fast skum. Koka vatten och socker till 122 grader och häll sen med fin stråle ner i äggskummet medan du vispar försiktigt men konstant.
 Öka hastigheten och vispa tills marängen känns rumstempererad/sval.

Flädermousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
 Värm flädersaft, ta av från plattan och smält gelatinet i saften. Vispa grädden och blanda ner i gelatinsaften.
 Vänd ner marängen och ställ i kyl.

Lakritssås

  1. Mät upp vispgrädde, sirap och strösocker i en kastrull och låt koka upp till 115 grader.
 Mortla koltabletten och blanda ner i kolan tillsammans med salt och lakritspulver.
 Låt svalna.

Montering

  1. Skär ut två rektanglar ur pistagebotten 15x 20 och bred på ett lager lakritssås på båda bottnarna.
 Spritsa sen på flädermoussen på bottnarna och ställ båda i frys i 15 min.
  2. Placera bottnarna på varandra och ställ tillbaka i frys. 
Ta ut och skär i lagom stora bitar med varm kniv
. Spritsa marängen med stjärntyll ovanpå bakelserna och bränn av med gasbrännare.