Sätt ugnen på 250 grader. Mal nötterna eller kör dem i matberedare.
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i äggsmeten och vänd runt försiktigt. Vänd till sist ner nötmjölet.
Grädda i långpanna på bakplåtspapper i 5 min. Låt svalna. Skär bort kanterna.
Italiensk maräng
Vispa äggvitorna och citronsaften i ren bunke till fast skum. Koka vatten och socker till 122 grader och häll sen med fin stråle ner i äggskummet medan du vispar försiktigt men konstant. Öka hastigheten och vispa tills marängen känns rumstempererad/sval.
Flädermousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm flädersaft, ta av från plattan och smält gelatinet i saften. Vispa grädden och blanda ner i gelatinsaften. Vänd ner marängen och ställ i kyl.
Lakritssås
Mät upp vispgrädde, sirap och strösocker i en kastrull och låt koka upp till 115 grader. Mortla koltabletten och blanda ner i kolan tillsammans med salt och lakritspulver. Låt svalna.
Montering
Skär ut två rektanglar ur pistagebotten 15x 20 och bred på ett lager lakritssås på båda bottnarna. Spritsa sen på flädermoussen på bottnarna och ställ båda i frys i 15 min.
Placera bottnarna på varandra och ställ tillbaka i frys. Ta ut och skär i lagom stora bitar med varm kniv . Spritsa marängen med stjärntyll ovanpå bakelserna och bränn av med gasbrännare.