Nässelsoppa med vaktelägg

Nässelsoppa med vaktelägg
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Nässelsoppa med vaktelägg

20 ingredienser

30 m

Per Morbergs recept på gräddig nässelsoppa med hemgjord grönsaksbuljong. Toppa med vaktelägg och gräslök.

Ingredienser

portioner

Grönsaksbuljong

  • schalottenlök
  • gul lök
  • morot
  • purjolök
  • stjälkselleri
  • persilja (stjälk och blad)
  • stjälkselleri
  • färsk timjan
  • lagerblad
  • salt
  • vatten

Nässelsoppa

  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl grädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 1 l nässlor (späda vårnässlor löst packade eller 2 dl frysta)
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 4 vaktelägg (eller 2 hönsägg)
  • gräslök

Gör så här

Grönsaksbuljong

  1. Skär grönsakerna i stora bitar och lägg i en stor kastrull med kryddorna och vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 1 timme.
  2. Sila bort grönsakerna och koka ner till cirka hälften.

Nässelsoppa

  1. Plocka bort bladen från de grövsta stjälkarna och skölj nässlorna.
  2. Koka upp buljongen och grädden och eventuellt red av med mjöl till soppkonsistens.
  3. Hacka schalottenlöken grovt och sautera i en kastrull. Häll i nässlorna och rör om, tillsätt sedan det vita vinet.
  4. Häll soppan över nässlorna och mixa fint. Smaka av med salt och peppar.

Garnering

  1. Koka vakteläggen i 3-4 minuter till dem är hårdkokta, och skölj i kallt vatten, skala och halvera. Vanliga ägg kokas längre, runt 7-8 minuter.

Servering

  1. Garnera soppan med ägghalvor och gräslök.