Ugnsbakad lax med pinje- och örttäcke

Ugnsbakad lax med pinje- och örttäcke LCHF
Foto: Hans Desser

Ugnsbakad lax med pinje- och örttäcke

16 ingredienser

Ugnsbakad lax med ett krispigt täcke av pinjenötter och örter. Recept från boken Näringsrik & naturlig LCHF.

Läs mer om boken

Näringsrik & naturlig LCHF

Ingredienser

portioner

Ugnsbakad lax

  • 50 g pinjenötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 burk svarta oliver, urkärnade [290 g]
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 kruka dill
  • 4 msk olivolja
  • 1 citron (ekologisk)
  • salt
  • peppar
  • 600 g laxfilé
  • 1 blomkål
  • 1-2 dl crème fraîche
  • 1 förp salladsmix
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 burk gröna oliver, urkärnade [290 g]

Gör så här

Ugnsbakad lax

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
  3. Riv eller pressa vitlöken.
  4. Mixa pinjenötter (spara några till garnering), vitlök, oliver, de färska örterna, olivoljan samt finrivet skal och saft av citronen.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp lax på en ugnsfast form och fördela örtröran på laxbitarna.
  7. Tillaga laxen i ugnen i 15–20 minuter.
  8. Koka blomkålen mjuk och mixa med crème fraiche.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera din ugnsbakade lax med salladsblad, olja, vinäger, gröna oliver och lite pinjenötter.