Nakenkornsrisotto med shiitake

Nakenkornsrisotto med brysselkål
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Nakenkornsrisotto med shiitake

14 ingredienser

Nordisk tvist på en risotto där riset byts mot nakenkorn att servera i ensamt majestät eller som ett krämigt tillbehör till grillat kött eller fisk.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl nakenkorn (eller vetekorn av någon sort)
  • 2 schalottenlökar (eller 3-4 salladslökar)
  • 2 klyftor vitlök
  • 125 g shiitakesvamp (eller champinjon)
  • 3 msk smör, till stekning
  • 1 lagerblad
  • 4 dl vitt vin
  • 1 l buljong
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 dl ost, riven
  • 2-3 libbstickeblad
  • 125 g grön sparris, späd
  • örtsalt
  • peppar

Gör så här

Dag 1

  1. Skölj nakenkornen och låt dem ligga i blöt över natten.

Dag 2

  1. Häll bort vattnet från kornen.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp smör i en stekpanna, lägg i lök och vitlök och fräs tills löken mjuknar. Skär svampen i bitar. Tillsätt svampen i lökfräset. Krydda med örtsalt och peppar
  3. Tillsätt sedan korn, lagerblad och libbstickeblad. Låt allt fräsa en stund.
  4. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med buljongen, lite i taget. Rör då och då, låt buljongen koka in mellan påfyllningarna tills risotton är krämig.
  5. Tillsätt hel sparris i kastrullen och koka sparrisen klar under lock några minuter. Avsluta med att röra ner den rivna osten. Späd ev med mer buljong eller vatten. Smaka av med örtsalt och peppar.