Mustig linsgryta med grillat pitabröd

koket.se
Mustig linsgryta med grillat pitabröd
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Mustig linsgryta med grillat pitabröd

15 ingredienser

30 min

Lättlagad och vegetarisk linsgryta där du bryner löken tills den har fått rejält med färg, den brynta löken tillsammans med rökt paprikapulver ger en extra mustig gryta.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar, strimlade
  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika, hackad
  • 1 grön paprika, hackad
  • 1 morot, skalad och tärnad
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 l vatten
  • 3 dl torkade svarta linser
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 4 pitabröd
  • 1 kruka dill
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Bryn löken i oljan, salta den lite så släpper den lite vätska och blir mjukare och sötare. Låt löken få ordentligt med färg, bryn ca 10 minuter. Häll sedan på lite vatten och låt koka in i löken så den blir mjuk och brun.
  2. Tillsätt paprika, morot och paprikapulver. Fräs så paprikan blir lite mjuk.
  3. Tillsätt hälften av vattnet, linser och timjan. Låt vätskan koka in i linserna. Tillsätt mer vatten och koka under lock tills linserna är riktigt mjuka och nästan går sönder. Smaka av med salt.
  4. Hetta upp en panna rejält och grilla pitabrödet på bägge sidor så det får ordentligt med färg.
  5. Servera grytan toppad med lite olivolja, hackad dill, yoghurt och rostade sesamfrön.