Mustig köttgryta med polenta och gremolata

Mustig köttgryta med polenta och gremolata
Foto: Dante Zia
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Mustig köttgryta med polenta och gremolata

21 ingredienser

2-3 h

Spezzatino con polenta - Det här är en höstfavorit hemma hos familjen Zia! Bjuder mormor och nonno på söndagsmiddag är det detta man kan förvänta sig. Morfar står och rör om i polentan medan mormor tillagar världens bästa köttgryta. Med smörstekta kantareller och en pigg gremolata lovar jag att era framtida söndagsmiddagar att nå nya höjder. Buon appetito! /Dante

Ingredienser

portioner

Spezzatino

  • 150 g rotselleri, finhackad
  • 150 g gul lök, finhackad
  • 150 g morot, finhackad
  • 50 g tomatpuré
  • 1 kg högrev
  • 4 dl rött vin
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 dl vatten
  • 3 blad lagerblad
  • salt (efter smak)
  • 0,5 dl olivolja

Polenta

  • 225 g polenta
  • 1 l vatten
  • 10 g salt

gremolata

  • 0,25 kruka persilja
  • 0,5 citron
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök

Servering

  • 200 g kantareller
  • smör, till stekning
  • salt

Gör så här

Spezzatino

  1. Stek rotselleri, lök och morot på låg värme i 4-5 minuter eller tills löken blir genomskinlig och lätt glansig.
  2. Höj temperaturen och tillsätt tomatpuré. Låt fräsa i 2-3 minuter. Det ska nästan bränna till i botten.
  3. Tärna köttet i rejäla tärningar (ca 3 cm stora) och lägg i grytan tillsammans med grönsaksfräset.
  4. Tillsätt rödvin, lagerblad, vatten och buljongtärningarna. Sätt på locket och låt sjuda i minst 2 timmar, eller tills köttet nästan faller isär om man petar på köttet med en gaffel.
  5. Smaka av med salt. Behövs mer syra tillsätter du en skvätt balsamvinäger. Olika rödvin varierar i syrahalt, därför krävs det ibland en liten skvätt vinäger för att få spezzatinon att smaka buonissimo.

Polenta

  1. Börja med polentan när ca 30 minuter koktid återstår av köttgrytan. Koka upp vatten med salt.
  2. När vattnet kokar vispar du ner polentan. Här är det viktigt att vispa rejält för att det inte ska bildas klumpar i polentan.
  3. Under nästkommande 20 minuterna är det viktigt att du ständigt rör i polentan för att den inte ska bränna i botten. Efter cirka 20 minuter bör polentan ha fått en något elastisk konsistens - då är den klar!
  4. Min morfar häller alltid ut polentan på en rund skärbräda av trä, för att sedan strö på färskriven parmesanost. Sen lägger han en platt tallrik på polentan och trycker till lite. Därefter är polentatårtan redo att serveras!

Gremolata

  1. Finhacka persilja och lägg i en liten skål. Pressa ner två vitlöksklyftor, häll i olivoljan och pressa ner citronen. Rör om med en gaffel. Klart!

Kantareller

  1. Tvätta kantarellerna genom att lägga dem i en stor bunke med mycket, kallt vatten. “Skrubba” kantarellerna lätt i bunken med händerna. Låt vila några minuter. Fiska sedan upp kantarellerna och ta bort dåliga kantareller och skär bort eventuella dåliga delar av kantarellerna.
  2. Koka upp vatten och förväll kantarellerna i ca 1-2 minuter. Fiska upp kantarellerna med en hålslev och skölj i kallt vatten. Krama ur vattnet ur kantarellerna med händerna. Hetta upp en stekpanna med smör i. När smöret smält och “tystnat” tillsätter du kantarellerna. Stek på hög värme tills de får färg. Rör om varsamt. Salta rejält. Klart!

Servering

  1. Lägg upp en rejäl bit polenta på tallriken. Vi brukar skära polentatårtan med en stek- eller tårtspade. Lägg upp köttgryta, lite kantareller och ringla över gremolatan. Njut!