Musslor och pommes frites på Brysselvis

Musslor och pommes frites på Brysselvis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Musslor och pommes frites på Brysselvis

8 ingredienser

Belgarna och framför allt Brysselborna älskar sina blåmusslor med pommes frites. Vill du ha mera spad eller sky kan du på äkta Brysselvis slå på en skvätt grädde i kokspadet. Servera med pommes frites och en skål med majonnäs eller aioli.

Ingredienser

portioner
  • 10-15 färska blåmusslor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • smör (eller neutral olja)
  • vitt vin (eller fiskbuljong)
  • persilja, finhackad

Till servering:

  • pommes frites
  • majonnäs (eller aioli)

Gör så här

  1. Borsta och skölj musslorna noga, släng bort de som inte genast sluter sig när du knackar dem i diskbänken. Skala och hacka gul lök och vitlök fint.
  2. Fräs vitlöken och löken i smör eller olja. Häll i musslorna och fräs dem någon minut. Häll på en bottenskyla vitt vin eller fiskbuljong, lägg på ett lock och koka musslorna i 3–4 minuter eller tills de öppnat sig.
  3. Vänd ner massor av finhackad persilja i musslorna och servera dem ångande heta på djupa fat.