33 cl fruktig ale, typ Svinninge EKG eller Kilkenny
1 bananschalottenlök, finhackad
1 klyfta vitlök, finhackad
1 morot, fint tärnad
1 stjälk bladselleri, i små bitar
1 msk grönsaksfond
2 lagerblad
1 knippe bladpersilja
1 dl vatten
2 dl grädde
1 citron
olivolja
salt och svartpeppar
Servering
nybakat mörkt bröd
färskost
Gör så här
Skölj och skrapa musslorna. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när ni knackar på dem.
Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs morot, schalottenlök och selleri i några minuter. Vänd ner vitlöken och musslorna. Blanda runt väl och täck med lock i två minuter.
Slå på ale, fond, vatten och lagerblad. Täck återigen med lock och låt sjuda i cirka 5 minuter. Slå över spadet i en ny kastrull och spara musslorna i den första kastrullen. Täck med lock för att hålla musslorna varma.
Reducera spadet genom kraftigt kok utan lock i cirka 5 – 10 minuter. Tillsätt grädde, finhackad persilja och smaka av med citron, salt och svartpeppar. Häll tillbaka spadet i den stora kastrullen med musslorna och servera direkt.