Munkar fyllda med roskräm

Munkar fyllda med roskräm
Foto: Marion Ringborg
Marion Ringborg - KK 2019
Marion Ringborg - KK 2019

Munkar fyllda med roskräm

16 ingredienser

Hemgjorda friterade munkar fyllda med roskräm - ljuvligt goda att bjuda på till sommarfikat!

Ingredienser

Munkdeg

  • 750 g vetemjöl
  • 98 g strösocker
  • 15 g salt
  • 22 g jäst
  • 6 ägg
  • 232 g vatten
  • 187 g smör, rumstempererat
  • olja, till fritering

Fyllning

  • 1000 g mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 400 g strösocker
  • 160 g majsstärkelse
  • 480 g äggula
  • 50 g nyponros
  • 100 g smör, kallt och tärnat
  • 10 g salt

Gör så här

Munkdeg

  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en hushållsassistent med degkrok. Kör i 6 minuter på hög hastighet, tillsätt sedan smöret och blanda tills degen släpper från bunken och är glansig. Förvara i kyl i bunken med lock över natten.
  2. Ta fram degen och kavla ut den till 0,5 cm tjocklek. Stansa ut munkar med en ring (5 cm i diameter) och låt dem jäsa på rikligt mjölade plåtar i en timme.
  3. Hetta upp en kastrull med olja till 170 grader. Fritera med ovansidan uppåt och vänd dem så fort ytan fått lite färg, Fortsätt sedan vända dem tills de är helt klara. Rulla sedan i socker.

Fyllning

  1. Koka upp mjölken tillsammans med två delade vaniljstänger.
  2. Tillsätt sedan socker, maizena, äggulor och nyponros. Koka under vispning tills helt tjock, ca 4-5 minuter. Tillsätt under vispning kallt tärnat smör och salt.
  3. Slå över fyllningen i en kall behållare. Låt stå över natten med kontaktplast. Passera fyllnigen innan användning. Häll i krämen i en spritspåse. Gör ett snitt i munkens kortsida och fyll.