Moussaka med salvia och timjan

Moussaka med salvia och timjan
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Moussaka med salvia och timjan

15 ingredienser

Som en smakfull semesterhälsning från Grekland! Den är minst lika god att värma upp dagen efter.

Ingredienser

portioner
  • 3 aubergines, skivade
  • olja + mjöl att steka i
  • gul lök (stora)
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g nötfärs (eller lammfärs)
  • 1 förp krossade tomater
  • 2 dl nötbuljong
  • 1 tsk salvia
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 dl ost, riven

Sås:

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 8-10 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Salta aubergineskivorna och låt dem dra 20 minuter. Pressa lätt, för att få ut vätskan. Torka av dem, vänd skivorna i lite mjöl och stek dem hastigt i het panna med olja på båda sidor.
  2. Hacka lök och vitlök fint. Bryn lök, vitlök och färs med matfett i en panna och lägg i gryta. Tillsätt övriga ingredienser utom aubergine och ost och låt småkoka 45-50 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°. Fräs smör och mjöl till såsen, späd med mjölken lite i sänder och krydda. Koka såsen 10 minuter, tills den har tjocknat. Varva aubergine, sås, färs och ost i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter eller tills moussakan har fin färg.