Moules marinières på asiatiskt vis med jalapeño-aioli

Moules marinières på asiatiskt vis med jalapeño-aioli

16 ingredienser

30 min

Denna klassiska franska musselgrytan med vitt vin låter sig enkelt varieras i olika smakriktningar. Här styr vi den åt det asiatiska hållet med bland annat kokosgrädde, srirachasås och lime. Spännande och riktigt gott!

Ta fram det bästa med Tabasco
Tabasco_produktbild_04

Ta fram det bästa med Tabasco

TABASCO® pepparsåser tar fram det bästa i maten och förhöjer även andra råvarors smak i det du tillagar.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 30 g färsk ingefära
  • 1 citrongräs
  • 2 dl torrt vitt vin (oekat)
  • 400 ml kokosgrädde
  • 1 msk vit misopasta
  • 2 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

jalapeño-aioli

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 tsk TABASCO® Grön pepparsås

Gör så här

  1. Tvätta blåmusslorna noga i kallt vatten. Dra bort ”skägget” på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  2. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva ingefäran. Banka på nedre delen av citrongräset med knivskaftet. Gör en knut på det.
  3. Fräs purjolök, vitlök och ingefära i olivolja i en stor kastrull, tills det mjuknar utan att ta färg. Tillsätt musslor, citrongräs, vin, kokosgrädde, misopasta och TABASCO® Sriracha pepparsås. Koka upp och låt koka 3–5 minuter under lock, tills musslorna är klara och har öppnat upp sig. Skaka kastrullen då och då.

Jalapeño-aioli

  1. Blanda majonnäs och vitlök i en skål. Rör ner TABASCO® Grön pepparsås, men låt den inte blandas helt, utan mer bli som en ”swirl” i majonnäsen.
  2. Ta upp och varmhåll musslorna. Koka ner spadet några minuter utan lock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer TABASCO® Sriracha pepparsås. Lägg tillbaka musslorna och rör ner koriandern.
  3. Servera musslorna med jalapeño-aiolin och gärna sötpotatispommes.

Tips!

  1. Gör som belgarna och fransmännen – ät musslorna med ett tomt musselskal genom att nypa det om innanmätet. Och var inte orolig för musslor som inte har öppnat sig efter tillagning. Rådet att slänga dessa är en seglivad myt. De går fint att äta, enligt branschorganisationen Svensk Fisk. Testa att koka dessa ytterligare ett par minuter, annars bräcker du upp skalet.
TIPS!
Fler tips!
Grillspett med raw slaw och jordnötssås

Fler tips!

Fler tips och goda recept från Tabasco hittar du här!

Läs mer