Edin Dzemat bokBalkan for beginners

Möt Sveriges stjärnkock Edin Dzemat!

Edin är stjärnkocken som liten kille flydde från kriget i Bosnien - men som vann Kockarnas Kamp 2016, varit lagkapten för Svenska Kocklandslaget och som dessutom utsetts till Rising Star 2014 av White Guide. Nu vill han få svenskarna att upptäcka det bosniska köket.

Edin flydde från kriget i Bosnien och kom till Sverige som 11-åring. Kulturkrocken var stor - även när det gällde maten. Edin berättar;

- Det var inte lika mycket råvarorna utan själva kombinationen av smaker som var den största skillnaden. I Sverige innehåller rätter både sött och salt, surt och beskt. I Bosnien använder man enklare och tydligare smaker i matlagningen, och framför allt inget sött. Däremot gör man mycket inläggningar med sälta och syra. Och efterrätterna i Bosnien, de är väldigt, väldigt söta - för söta!

Vilka är dina bästa matminnen från barndomen?

- Absolut gemenskapen kring matbordet och själva matprocessen. Vi barn fick hjälpa till att plocka råvaror från gården, vi stressade aldrig fram maten, utan allt fick ta sin tid och alla hjälptes åt. Idag stannar vi inte upp och njuter på samma sätt.

Vad är typiskt bosnisk mat?

- Jag skulle säga streetfood som burek och cevapi. Helgrillat lamm är också populärt liksom mycket bröd i olika former.

Vilka kryddor är vanliga i Bosnien?

- Det är vanligt att använda EN krydda till all mat - allroundkryddan "Vegeta". Alla använder den kryddan och den är basen till de flesta rätter runt om på balkan. Även persilja och dill är populära kryddor. 

Det pratas mycket om mat från balkan, vad är typisk "balkanmat"?

- Alla regioner har sina egna rätter, Kroatien har mycket mat från havet, Serbien har mycket fina råvaror som de grillar i alla former. Makedonien använder mycket paprika. Ajvar har till exempel blivit omåttligt populär runt om i hela Europa.

Ajvar är en allroundröra, en smaksättare och ett tillbehör som passar till det mesta

Hur passar ajvar in i den svenska matkulturen?

- Ajvar är en allroundröra, en smaksättare och ett tillbehör som passar till det mesta - både kött, fisk, fågel och vegetarisk mat. Den är lika god som kall sås men också perfekt som bas i soppor, grytor med sin krämiga konsistens och goda paprikasmak.

Prova Edins Pannstekta kyckling med smak av Vegeta och krämig matvete i ajvar.

Hur ska den vanliga svensken upptäcka balkans kök och smaker?

- Jag skulle säga - våga prova! I många butiker finns det ofta välsorterade hyllor med mat och kryddor från hela världen, inklusive balkan. Företaget Plivit Trade gör ett fantastiskt jobb här i Sverige och som tar in högkvalitativa produkter - allt från kryddor, bosniska ostar till olika saltinläggningar. Det finns mycket spännande smaker att upptäcka!

När väcktes ditt intresse för mat?

- Tidigt! Vid 12-13 års åldern. I Bosnien odlade vi allt själva. Vi grävde och sådde på vår åker, och just då som barn var det inte speciellt roligt, vi barn ville hellre spela kula. Men grunden och intresset för maten och råvarorna har funnits med sedan barnsben.

Som kock har du vunnit många fina priser och utmärkelser, vad är ditt signum som kock?

- God, ren och enkel mat med en liten nyfiken irritation, en liten knorr som gör rätten intressant! Jag jobbar 'här och nu' och tar hela tiden vara på säsongens bästa råvaror.

Vilken är din favoriträtt från balkan?

- Cevapi. Det är som balkans streetfood. Tillsammans med ajvar, lök och bröd är det en storfavorit!

Vill du smaka på Edins kulinariska rätter?
Besök Kosta Boda Art hotel där han driver Brasserie by EDz eller köp boken "Gott med DZEMAT" där det svenska köket möter det bosniska.

Nyfiken på Vegeta? Klicka här! Vill du inspireras av goda ajvarrecept? Klicka här!

Goda recept och middagstips från Balkan