Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter

Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter
Foto: Lennart Weibull
Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter

19 ingredienser

Smaksättningen på morotsrätten här är inspirerad av ett kök som jag själv tycker mycket om: det vietnamesiska. Typiskt är chilihetta, limesyra och fisksås. Eftersom vi inte använder traditionell fisksås på Rutabaga har vi tagit
fram en egen vegetarisk variant gjord på miso, kombualger, kapris och soja.

Morotsrätten här är enkel och god och har mycket smak, men den är långt ifrån så enkel som den kan verka vid en första titt på receptet. Först måste du nämligen få tag på rätt sorts morötter (när jag råriver morot använder jag
helst svensk odlade sorter som Carvejo, Bolero, Napoli och Nutrie red) och sedan måste du koka fisksåsen själv! Som tur är kan du välja att ta andra morötter och även vanlig fisksås, men då måste du späda den med vatten. Hälften vatten, hälften fisksås brukar vara lagom, beroende på hur salt fisksåsen är. /Mathias

Recept från boken Rutabaga: Med fokus på grönsaker.

Ingredienser

portioner smakportioner
  • 2 dl vegetarisk fisksås (se nedan)
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk limefrukt, färskpressad juice
  • 200 g morot, nyriven
  • 2 tsk röd chilifrukt, fint skuren (spansk peppar)
  • 2 msk silverlök, finhackad
  • färska myntablad, grovt skurna
  • färsk koriander, grovt skuren
  • 4 msk aioli
  • 6 msk torrostade jordnötter, grovt hackade
  • 2 limefrukter (ekologiska)
  • flingsalt
  • olivolja

Vegetarisk fisksås (2,5 liter)

  • 150 g vit misopasta
  • 75 g kapris
  • 1,25 dl japansk soja
  • 2,5 l vatten
  • 25 g kombu, alg
  • steriliserade flaskor, att hälla upp såsen i

Gör så här

  1. Blanda fisksåsen med socker och limejuice i en bunke. Lägg i morötter, chili, lök och örter och låt stå i 2 minuter. Krama ur salladen med handen och lägg den i en sil så att överflödig vätska rinner av.
  2. Stryk ut flödigt med aioli på en eller flera tallrikar. Lägg ut morötterna på aiolin och strö över jordnötter. Raspa limeskal över alltihop. Krydda med flingsalt och ringla
  3. över olivolja. Servera direkt.

Fisksås

  1. Mixa miso, kapris, soja och vatten. Lägg ner kombualgen och låt blandningen stå övertäckt i kylen över natten.
  2. Sila såsen. Häll upp på flaskor och förslut. Förvara i kylen så håller den länge.