Morfar Bengts semlor

POPULÄRT
morfar bengts semlor
Foto: Marie Mandelmann
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Morfar Bengts semlor

17 ingredienser

1 h

”Den trettonde januari samlas vi alla runt almbordet i köket och minns morfar Bengt. När vi tänker på hur han gillade att vara i farten här på Djupadal blir det nästan som att han fortfarande sitter här intill, njutande sin semla med varm mjölk på fatet. ”/ Marie och Gustav Mandelmann

Receptet är ur boken Mandelmanns söta, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner20 - 40 stycken
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1,5 l vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1-2 msk mjölk, till pensling

Nötfyllning

  • 200 g sötmandel
  • 100 g hasselnötter
  • 2 dl florsocker
  • 0,5 dl honung
  • 3-5 msk mjölk

Garnering

  • 6 dl vispgrädde
  • florsocker, till garnering

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, ca 36 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll i smörmjölken och rör tills jästen löst sig. Blanda ner ägg, socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg, för hand eller i hushållsmaskin. Låt jäsa under kökshandduk i rumsvärme i ca 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 250 grader (varmluft 225 grader).
  4. Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den i några minuter. Skär degen i 20 eller 40 bitar och rulla till stora eller små bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, täck med kökshandduk och låt jäsa i rumsvärme i ca 30 minuter.
  5. Vispa upp ägg och mjölk och pensla bullarna.
  6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
  7. Sänk ugnsvärmen till 200 grader (varmluft 180 grader).

Nötfyllning

  1. Lägg mandel och nötter på en plåt och ugnsrosta dem i ca 6 minuter – de får inte bli mörka för då blir de bittra och det är inte gott … Lägg hälften av de rostade nötterna tillsammans med florsockret och honungen i en matberedare och mixa till en pasta.
  2. Skär av överdelen på bullarna och lägg locken åt sidan så länge. Klipp upp en trekant i bullarna, gröp ur ungefär en matsked av inkråmet och lägg det i en skål.
  3. Mixa inkråmet med nötpastan och tillsätt så mycket mjölk att massan får en krämig konsistens. Hacka resten av nötterna grovt och blanda dem med massan så att den ger lite tuggmotstånd.
  4. Fyll bullarna med nötmassan.

Garnering

  1. Vispa grädden. Klicka eller spritsa ut den på de fyllda bullarna. Sätt på locken och sikta över florsocker.
  2. Servera semlorna som de är eller i djup tallrik med varm mjölk (hetvägg).