Morfar Abrahams glögg

1-2 veckor

Glögg gjord på brännvin och klassiska glöggkryddor. Sötas över glöggaller.

24 december 2016
1-2 veckor

Du behöver

  • 1 flaska renat brännvin
  • 1 fikon, i bitar
  • 1 kanelstång
  • 1 bit hel ingefära
  • 1 pomeransskal
  • 4 kryddnejlikor
  • 4 hela kardemummakärnor
  • sockerbitar

Gör så här

  1. Lägg kryddorna i en stor glasburk. Häll på renat eller annat av motsvarande stryka och okryddat. Låt stå i en eller två veckor.
  2. Sila från kryddorna och häll brännvinet på butelj, där det får stå till det skall användas. Obs! Glöm inte att att dra till skruvkorken på buteljen!
  3. Värm upp kryddbrännvinet i en kastrull. Var aktsam! Det får absolut inte koka.
  4. Mät upp det varma brännvinet i glöggpannan, ca 1,5 mugg per gäst.
  5. Lägg ett glögg-galler över glöggpannan. På detta galler läggs sockerbitar. Ursprungligen användes toppsocker. Nu används det lättlösliga sockret. Beräkna minst 5 bitar per mugg, några extra bitar skadar inte.
  6. Tänd sedan på brännvinet. Ös då och då brännvinet med metallslev över sockret, som då bränns och smälter ner i brännvinet. När allt socker smält, ta bort gallret. Lägg ett lock över glöggpannan, så att elden slocknar. Rör om det socker som droppat ner i grytan och när detta helt lösts upp, servera glöggen i uppvärmda muggar. Servera med mandel och russin.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept