Mördegspaj med mandarincrème

6 röster

Du behöver

Mandarincrème

  • 150 g mixat, silat fruktkött av småcitrus
  • rivet skal av småcitrus
  • 1 vaniljstång
  • 450 g grädde
  • 120 g socker
  • 145 g äggulor
  • 1 tsk havssalt

Mördegsbotten

  • 120 g tärnat smör
  • 120 g socker
  • 50 g ägg
  • 240 g vetemjöl
  • 2 g bakpulver
  • 1 ägg, till pensling

Servering

  • syrad grädde
  • salta mandlar

Gör så här

  1. Mandarincrème
    Koka upp grädden med vanilj, fruktkött, socker och rivet skal. Vispa samman äggulorna. Slå sedan gräddkoket över äggen och blanda ordentligt. Låt alltsammans stå kallt några timmar eller över natten. Sila då smeten och baka av enligt instruktionen nedan.
  2. Mördegsbotten
    Blanda först smör och socker med vinge i en vispmaskin eller för hand. Tillsätt sedan ägg i omgångar och blanda samman med sockersmöret till en jämn smet. Sikta sist ner mjöl och bakpulver. Låt degen vila en stund i kyl.
  3. Kavla den sedan tunt och klä en pajform med den. Fyrs pajformen och klipp ut bakplåtspapper och förbered bakärter under tiden. Klä den frysta pajdegen med bakplåtspapper, fyll på med bakärter och förbaka pajskalet på 165 grader i ca 10 minuter eller tills det går att ta ur formen. Pensla då med uppvispat ägg och baka ytterligare några minuter.
  4. Fyll sedan pajen med crème-smet och baka i 100 grader tills den satt sig. Låt svalna av och servera pajen tillsammans med salta mandlar och vispad, syrad grädde.
6 januari 2018

Laddar fler recept