Mönstrad rabarberpaj

Mönstrad rabarberpaj
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Mönstrad rabarberpaj

19 ingredienser

2 h

Underbar rabarberpaj fylld med frangipane och toppad med kardemummakräm och pocherad rabarber. En riktigt lyxig paj perfekt till våren och sommarens alla kalas och fikastunder.

Ingredienser

portioner bitar

Mördeg

  • 90 g florsocker
  • 270 g vetemjöl
  • 180 g osaltat smör, kallt
  • 55 g ägg

Kardemummakräm

  • 45 g äggula
  • 65 g strösocker
  • 20 g majsstärkelse
  • 5 g kardemummakärnor, grovt malen
  • 250 g standardmjölk
  • 20 g smör

Frangipane (mandelkräm)

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 150 g rörsocker
  • 150 g mandelmjöl
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 salt

Pocherad rabarber

  • 10-12 rabarber [ca 700 g]
  • 30 g vaniljsocker [2 msk]
  • 270 g rörsocker (ekologiskt) [3 dl]

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra formen (30 cm i diameter).
  3. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
  4. Nagga och stoppa in pajskalet i frysen i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Blindbaka skalet i cirka 20-25 minuter. När du blindbakar ett pajskal lägger du ett bakplåtspapper över degen och trycker till lite lätt. Fyll formen med ris eller torkade baljväxter som bönor eller linser. Det här gör att skalet behåller formen och inte glider ner längs kanterna under gräddningen.

Kardemummakräm

  1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  2. Lägg kardemumman i en kastrull med mjölken.
  3. Koka upp kardemummamjölken och rör emellanåt.
  4. Häll den varma kardemummamjölken över blandningen och blanda väl.
  5. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelhög värme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  6. Sila av krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Rör om tills den är kall, gärna i en köksmaskin med vinge (det tillbehör som inte är visp eller degkrok).

Frangipane

  1. Häll smör och socker i bunke. Blanda till en jämn smet, gärna i maskin med vinge.
  2. Gå i med mandelmjölet och sist med ägget och äggulan. Blanda tills smeten är helt homogen.
  3. Smaksätt med salt (eller något annat om ni vill). Fyll pajskalet med fyllningen och baka i ytterligare 15-20 minuter.
  4. Ta ut och låt svalna helt och hållet.

Pocherad rabarber

  1. Skala och skiva rabarbern (spara skalet!) i bitar om cirka 3 cm på diagonalen.
  2. Rårör socker och rabarber och låt stå i cirka 1 timme.
  3. Värm rabarberbitarna på låg värme i cirka 2 minuter, häll av i en ny bunke och låt svalna i lagen.
  4. Häll av lagen och reducera med skalen tills den är tjock.

Montering

  1. Täck pajen med kardemummakräm.
  2. Lägg en stjärna av rabarber centrerat i pajformen.
  3. Lägg rabarber i gluggarna och fortsätt tills pajen är helt täckt.
  4. Avsluta med att pensla på kall rabarberlag.