Monkey taco - glass i tortilla med sötpotatis pommes

Monkey taco - glass i tortilla med sötpotatis pommes
Foto: Fabian Björnstjerna

Monkey taco - glass i tortilla med sötpotatis pommes

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

2,5 h

Om du tycker att glass verkar krångligt at göra glass kommer det här receptet att få dig på andra tankar. ! Låt er inte skrämmas av den nyfriterade pommesen på toppen, det är en oväntad kombo som fungerar över förväntan. /Sebastian

Receptet är ur boken Vegansk snabbmat - streetfood för alla av Sebastian Schauermann, Norstedts.

Ingredienser

portioner
  • 4 tortillabröd
  • kokosolja, till stekning

Sötpotatispommes

  • 800 g sötpotatis, i stavar
  • 1 msk majsstärkelse
  • frityrolja

Banan- och jordnötsglass

  • 2 bananer, skivade
  • 4 msk lönnsirap
  • 2 dl mandeldryck
  • 1 msk rostade saltade jordnötter

Chokladsås

  • 1 dl mandeldryck
  • 75 g mörk choklad (70 % kakao)

Avokado- och jordgubbssalsa

  • 1 avokado, i bitar
  • 8 jordgubbar, i bitar
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 10 g färsk koriander, hackad

Gör så här

  1. Börja med att förbereda för sötpotatispommes. Koka upp en stor kastrull med vatten och blanchera sötpotatisen (koka den hastigt) i 4 minuter. Häll av den i ett durkslag och spola den under kallt vatten för att avstanna processen.
  2. Plocka upp potatisen och torka av den försiktigt. Sikta sedan över majsstärkelse. Lägg upp potatisen på en plåt och ställ in den i frysen tills det är dags att fritera.

Glass

  1. Klä en liten form med bakplåtspapper. Fördela bananen i den, häll på lönnsirap och mandelmjölk. Låt formen stå i frysen 2–4 timmar, tills smeten är fryst.

Chokladsås

  1. Värm mandelmjölken i en kastrull till 60 grader. Ta kastrullen av värmen och bryt ner chokladen däri. Rör försiktigt tills den smälter och det blivit en jämn sås. Ställ kastrullen åt sidan till senare.

Salsa

  1. Blanda ihop avokado, jordgubbar, limesaft och koriander till en salsa.
  2. Ta ut glassmeten när den är helt fryst. Lyft glassen ur formen med hjälp av pappret. Dela den frusna massan i mindre bitar och mixa dem i en matberedare.
  3. Släng i jordnötterna när det blivit en jämn smet och kör i ytterligare 5 sekunder. Lägg över smeten i en bunke och låt stå i frysen tills den ska serveras.
  4. Fritera pommes fritesen. Häll 5 cm frityrolja i en hög kastrull och sätt på den på högsta värme. När oljan är 180 grader så slänger du i sötpotatisen och låter den fritera tills den fått fin färg.
  5. Plocka upp potatisen med hålslev och lägg den på ett hushållspapper så att flottet får rinna av.
  6. Stek tortillabröden på båda sidorna i en stekpanna med kokosolja på hög värme.
  7. Montera nu tacosen genom att lägga glass i mitten av bröden, toppa med salsa och pommes. Ringla sist på chokladsåsen och ät omedelbart med händerna.