Ugnsstekt kronhjortsfilé med ostsås

Ugnsstekt kronhjortsfilé med ostsås
Foto: TV4

Ugnsstekt kronhjortsfilé med ostsås

Av: Monique - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

2h

Kronhjortsfilé ifrån trakten i skön harmoni med parmesanostsås och lågkolhydratsgratäng med rättika och vitlök. Serveras med en symfoni av körsbärstomater, persilje- och rödlökstoppad med dressing på macadamianötolja eller avokadoolja.

Dryckestips
Tokolosh Merlot, Sydafrika, art.nr. 2057, 74 kr. Vinet har mycket av mörka bär, plommon, örter och mörk choklad.

Moniques recept

Avokado med kantareller

Mörkchokladmousse

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kronhjortsfilé

  • 1 kg kronhjortsfilé
  • 4 msk kokosolja, (finns hos hälsokosten) (ekologisk)
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 msk rosépeppar
  • 1 limefrukt, i klyftor
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar

Lågkolhydratsgratäng

  • 500 g rättika, skalad och skivad i 5 mm tjocka skivor
  • 1 krm salt
  • 2 l vatten
  • 2 gula lökar, skalade i skivor
  • 3-5 klyftor vitlök, pressade (antal beroende på storlek)
  • 3 dl crème fraîche
  • 200 g färskost
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl cheddarost, riven (eller annan smakrik hårdost)

Parmesanostsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl parmesanost, färskriven
  • 1 tsk röd chilifrukt, urkärnad, hackad
  • 1-2 msk torrt vitt vin

Tomatsallad

  • 150 g körsbärstomater
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 1 rödlök, liten finhackad
  • 2 msk avokadoolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Kronhjortsfilé

  1. Värm ugnen till 120 grader.
  2. Smörj en ugnsform med 2 matskedar kokosfett alternativt smör.
  3. Smält 2 matskedar kokosfett i en stekpanna och bryn filén runtom.
  4. Lägg upp filén på ett fat och gnid in kryddorna.
  5. Lägg upp på ugnsformen och placera limeklyftorna runtom.
  6. Sätt i en ugnstermometer och grilla i ugnen tills termometern visar 60 grader.
  7. Ta ut och linda in i folie i ca 10 minuter.

Lågkolhydratsgratäng

  1. Värm ugnen till 100 grader.
  2. Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter.
  3. Häll av vattnet.
  4. Varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform.
  5. Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar.
  6. Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan.
  7. Gratinera gratängen i 1 till 1.5 timmar.
  8. När den börjar få färg och kännas mjuk, ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten.
  9. Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.

Tomatsallad

  1. Dela körsbärstomaterna.
  2. Blanda med persilja och rödlök.
  3. Lägg upp i små glas.
  4. Blanda olja, vinäger och svartpeppar.
  5. Häll lite dressing över varje sallad.

Parmesanostsås

  1. Häll crème fraiche i en kastrull och värm tills den blir rinnig.
  2. Lägg i osten och låt den smälta ihop med crème fraichen.
  3. Häll i grädde och chili, låt puttra några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och låt puttra ytterligare i några minuter.