Torskbollar med gräddsås och spenat

Torskbollar med gräddsås och spenat
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Torskbollar med gräddsås och spenat

14 ingredienser

Härliga stora fiskbollar i krämig sås som barnen älskar! Recept från boken Monikas vardagsmat

Ingredienser

  • 400 g torskfilé
  • 0,5 förp bacon [ca 70 g]
  • 1 bit färsk ingefära [ca 3 cm]
  • 1 dl färska basilikablad
  • 1 ägg (eller 1 msk potatismjöl)
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • Smör till pannan
  • 1 förp babyspenat [ca 100 g]
  • 0,5-1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 2 dl vispgrädde + 1/2 dl vatten

Till servering

  • jasminris
  • Körsbärstomater

Gör så här

  1. Tillred riset enligt anvisning på paketet.
  2. Knaperstek baconskivorna i en torr panna och låt dem rinna av på ett hushållspapper.
  3. Skär fisken i bitar och lägg i en bunke.
  4. Grovriv ingefäran och pressa ur saften med handen ner i bunken.
  5. Grovhacka basilikabladen och tillsätt tillsammans med ägg eller potatismjöl.
  6. Mixa hastigt ihop till en grov smet.
  7. Smaka av med pressad vitlök, salt och peppar.
  8. Forma 8–10 bollar och lägg på en vattensköljd skärbräda.
  9. Hetta upp 2 msk smör i pannan.
  10. Stek bollarna gyllene runtom, 4–5 minuter.
  11. Tillsätt nytt smör och lägg ner bladspenat och urkärnad, fint hackad chili.
  12. Fräs ytterligare 1 minut.
  13. Häll på grädden och vattnet.
  14. Låt puttra ytterligare 1 minut.
  15. Smaka av och servera med riset och halverade körsbärstomater.
  16. Bryt till sist knaperstekt bacon över.