Monika Ahlbergs julfirande

För Monika Ahlberg betyder julen tid med familj och vänner, och inte minst god mat. För Köket.se berättar hon om vad som finns på hennes advents-, jul- och nyårsbord. Och recepten, ja de hittar du här.

Hur firar du advent i mat- ochdrycksväg?
– Advent tycker jag är perfekta tillfället för att ha mingel med familj och vänner. Nu går startskottet för en härlig tid fram tilljul! På mitt lusse bord finns mina lussekatter som är världens saftigaste. De bakas av två degar vilket man inte behöver bli rädd för. När man en gång smakat dessa finns inga andra! Om jag inte fåren lussebulle i mig redan till morgonkaffet blir det till ett glas av min rosa glögg, eller rosé glögg som det egentligen är efter som den är gjord av rosévin.

Vad finns på ditt julbord?
– Åh, på mitt julbord finns allt! Allt som alltid har funnits fast på mitt sätt förstås. Jag är traditionell så jag vill ha det som alla andra vill ha: skinka köttbullar, spjäll, sillar och godis.Men jag lägger ju till smaker, byter ut färs och grejar till det i lagom dos. Jag klarar mig inte utan mina krämiga sillar och Västerbotten sillen är en stor favorit! Sedan är det godiset förstås!

Hur ser nyår ut för dig i år. Lagar du maten själv och vad bjuder du då på?
– Jag har ju den stora fördelen att vara bortbjuden varje nyår, enligt tradition... Men om jag skulle laga maten blir det något istil med det som jag gjorde i nyårsprogrammet av Monikas mat” eller faktiskt bara hummer och champagne, det är aldrig fel.