Monika Ahlberg om eko-logiskt tänk

Monika Ahlberg om eko-logiskt tänk

Eko-logiskt tänk - det är viktigt för Monika Ahlberg. Ett tips hon har är att odla sina egna grönsaker.
– Det finns ingenting som skapar en sådan respekt för råvaran som när du ser att det blev något av fröet du petade ner, säger Monika Ahlberg till recept.nu.

Berätta, vad är ekologisk mat för dig?
– Först och främst är det mat som befinner sig i säsong, men också närproducerade råvaror och då naturligtvis gärna småskaligt som ofta också är en ekologisk produktion.
För visst är det så att vi i dagens miljötänkande, som ju av naturliga skäl är mer globalt än någonsin inte längre med gott samvete kan äta en ekologisk grönsak från Holland som skitat ner halva jordklotet på vägen hit, utan då bör vi välja det närproducerade.

Vilka är dina små enkla tips till den som vill skapa ett mer ekologiskt hushåll?
– Återigen, tänk säsong! Det ger en godare smak att laga mat av råvaror som är som bäst för stunden, dessutom är det ofta billigt med tomater i tomattider och svamp i svamptider...!

Om man inte har råd/möjlighet att köpa allt ekologiskt. Vad tycker du då att man ska satsa på då?
– Mjölk, ägg, sylt, flingor, ja sådant som barnen äter och dricker mycket av! Och frukter med skal som bananer och apelsiner som de mindre barnen suger på!

Hur viktigt är det att lära barn från tidig ålder att äta rätt?
– Vet inte vad som är att “äta rätt” men jag tror på mångfalden och att barnen tidigt får lära sig att smaka på så mycket som möjligt. Jag har till exempel aldrig lagat annan mat till våra tre barn än det som vi vuxna ätit, såvida det inte varit något som min dotter Rakel inte kunnat äta eftersom hon är allergisk mot ägg och nötter.

Hur siar du om den ekologiska matens framtid?
– Jag tror att vi kommer att gå mot mer närproducerad mat, intresset är enormt stort nu över att veta varifrån maten kommer, vi nöjer oss inte längre med att bara veta var den är köpt. Dessutom ökar förädlingen i hemmen, det vill säga det är fler som kokar sin egen sylt och bakar sitt eget bröd än för några år sedan.

Hur ska man göra för att bli mer ekologiskt intresserad?
– Det är viktigt att känna ett intresse för maten istället för ett tvång att välja rätt. Med ett gediget intresse för maten kommer valen i längden bli de allra bästa. Har man möjlighet att odla något i en kruka, på fönsterbrädan, balkongen eller i trädgården så ska man göra det. Det finns ingenting som skapar en sådan respekt för råvaran som när du ser att det blev något av fröet du petade ner....

Ekologiskt och gott