Pastagratäng med tomat och mozzarella

Monika Ahlberg

Pastagratäng med tomat och mozzarella

15 ingredienser

Pastagratänger är vanlig mat i Italien. Det här är en god och lättlagad vegetarisk gratinerad pasta som går hem hos alla, stora som små! /Monika Ahlberg

Se Monika laga pastagratängen i Förkväll

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 förp hela skalade tomater (à 400 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 tsk strösocker
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • 400-500 g pasta penne
  • 2-3 dl parmesanost, riven
  • 2 mozzarellaostar (à 125 g)

Till servering

  • 1 förp rucolasallad
  • 1 rödlök
  • vinägrett

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök grovt.
  2. Hetta upp olivolja i en panna och stek löken mjuk utan att den tar färg på inte alltför hög värme.
  3. Tillsätt tomaterna och vattnet.
  4. Låt sjuda i ca 15 minuter.
  5. Mixa till en sås.
  6. Rör ner basilikabladen och smaka av med socker, flingsalt och nymalen svartpeppar.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  9. Häll av vattnet.
  10. Blanda den kokta pastan med hälften av tomatsåsen och 1 dl av den rivna parmesanosten.
  11. Lägg 1/3 av pastan i botten på en ugnsfast form.
  12. Varva sedan med mer tomatsås, parmesan, skivad mozzarella, pasta tills alla ingredienser är slut. Toppa med ett lager parmesanost.
  13. Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter.
  14. Skölj och arrangera salladen på ett fat.
  15. Skiva löken tunt och blanda ner.
  16. Vispa ihop en vinägrette och häll den över salladen.
  17. Servera med den gratinerade pastan.