Rotfruktsgratäng med ekologisk falukorv

Rotfruktsgratäng med ekologisk falukorv
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Rotfruktsgratäng med ekologisk falukorv

13 ingredienser

Gratänger är god och praktisk mat som sköter sig själv i ugnen. Den här är god till allt men idag serverar jag den till vår älskade svenska Falukorv. /Monika Ahlberg

Ingredienser

portioner
  • 500 g potatis
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 1 purjolök (det vita)
  • 2 dl riven ost (gratäng)
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)

Till servering

  • 1 falukorv, med hög kötthalt, [ca 600 g]
  • 0,5 isbergssallad
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala palsternacka och morot.
  3. Skär i 1 cm breda slantar.
  4. Skiva potatisen tunnare, ca 4-5 millimeter. Jag tycker inte den behöver skalas.
  5. Strimla purjolöken.
  6. Blanda alla grönsaker, potatis, riven ost samt timjan i en ugnssäker form.
  7. Blanda mjölk, grädde, flingsalt och peppar och häll blandningen över grönsakerna.
  8. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
  9. Skär korven i skivor.
  10. Hetta upp en panna med smör och stek korvskivorna gyllene några minuter på varje sida.
  11. Skölj och arrangera salladen i en skål.
  12. Servera!