Smörgås med pocherat ägg, lax och sparris

6

Du behöver

  • 6 skivor bröd, gärna halvmörkt
  • smör till stekning
  • 6 st ägg
  • 1 l vatten + 1/2 msk salt + 1 msk ättikssprit
  • 1 ask rucolasallad eller jungfrusallad
  • 6 skivor kallrökt lax
  • 6 st sparrisar
  • 3 msk forellrom

Sås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tub pepparrotsvisp
  • salt och nymalen svartpeppar
  • dill

Gör så här

  1. Börja med att pochera äggen. Koka upp vatten, salt och ättikssprit. Knäck äggen ett och ett i taget i en kopp. Gör en virvel i kokvattnet. Låt sedan äggen glida ner, ett i sänder i mitten. Låt sjuda i ca 3-4 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål med kallt eller ljummet vatten. (Låt de absolut inte ligga kvar i det heta vattnet då blir gulan mycket tråkig).
  2. Koka sparrisen någon minut i lättsaltat vatten, häll av. Rör ihop såsen och förvara i kyl.
  3. Hetta upp smör i en panna. Stek brödskivorna gyllene på båda sidor. Lägg upp på ett fat. Fördela rucola, lax och sparris på bröden. Toppa med ägg, forellrom och pepparrotssås.
Kommentera receptet

Fler goda recept