Äppelkakan Signe

Monika Ahlberg

Äppelkakan Signe

11 ingredienser

En kaka med äpplen, enkelt och gott!

Ingredienser

Kaka:

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 äpplen (t ex Signe Tillisch)

Fyllning:

  • 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Kaka: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i vatten med pressad citron i så blir de inte bruna.
  2. Blanda smör, strösocker och vaniljsocker. Rör det vitt och poröst.
  3. Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver.
  4. Häll upp smeten i en smord och bröad form med hög avtagbar kant (cirka 23 dentimeter i diameter). Gör botten slät med hjälp av en spatel. Se till att få upp lite smet längs kanten. Fördela äppelklyftorna i cirklar i formen.
  5. Grädda kakan i 175 grader i 20 minuter.
  6. Fyllning: Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vänd ner creme fraichen.
  7. Bred smeten över kakan och grädda ytterligare i 20 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Servera den med lättvispad grädde eller vaniljsås.