Vild gryta på älg med palsternacksmos

Monika Ahlberg

Vild gryta på älg med palsternacksmos

26 ingredienser

Får man inte tag på grytbitar av älg vilket kan vara svårt om man inte har en jägare hemma, går det bra med en stek. Jag marinerar köttet i rödvin vilket gör det mört och fint och förkortar koktiden.

Ingredienser

  • 1,5 kg älgkött

marinad

  • 5 dl rött vin
  • 3 msk olivolja
  • svartpeppar, nymalen
  • 1,5 tsk enbär, krossade
  • 3 tsk torkad timjan
  • 1 smulat lagerblad

Till stekning

  • 3 msk smör + 3 msk olivolja
  • flingsalt
  • 2 gula lökar
  • 250 g trattkantareller
  • 1 gul lök

Redning

  • 3 msk vetemjöl
  • 0,75 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 msk vinbärsgelé (eller messmör)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 2 msk soja

Palsternacksmos

  • 700 g mjölig potatis
  • 700 g palsternacka
  • 100 g smör, (samvetsfråga, men ju mer smör desto godare mos!)
  • 2,5 dl mjölk
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • ev muskot, nyriven

Gör så här

  1. Skär älgköttet i 3x3 cm bitar, jag tycker att människor i allmänhet skär köttet i för små bitar till grytor, rejäla bitar blir både vackrare och godare.
  2. Blanda samman ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera i 1/2 -1 dygn.
  3. Häll av och sila marinaden, spar den.
  4. Hetta upp smör och olja i en järngryta. Bryn köttet i omgångar och stek den hackade löken mjuk, också i omgångar, utan att den tar färg.
  5. Blanda samman kött och lök och häll på den silade marinaden. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Låt småkoka i ca 1 timme eller tills köttet är mört och fint.
  6. Rensa svampen och hacka löken. Fräs lök och svamp i smör och olja. Tillsätt till grytan då 5 minuter återstår.
  7. Vispa ihop mjöl, vatten och grädde till en slät redning. Häll i grytan under omrörning och låt koka några minuter. Smaka av med flingsalt, nymalen svartpeppar och soja.
  8. Palsternacksmos: Skala och koka potatis och palsternacka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och pressa genom potatispress.
  9. Värm mjölken. Rör ner smöret i den pressade potatisen och späd med mjölken efter hand tills önskad konsistens.
  10. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och riven muskot efter smak.
  11. Servera grytan rykande het med moset, konjakssyltade rönnbär och eller gelé samt grönsallad.