Lutfisk med senapssås, pancetta och chévreärtor

9h 30 min
Lutfisk med senapssås, pancetta och chévreärtor
Foto: Tina Kindblom/TV4

Det här är mitt bästa lutfiskrecept! Fisken serveras tillsamans med senapssås, pancetta och ärtor. Skulle det bli något över blandar jag allt i en enda gryta och värmer nästa dag!

Beräknas för ca 6 personer.

2 juni 2008
9h 30 min

Du behöver

  • 2,5 kg lutfisk
  • 3 tsk salt

Senapssås:

  • 2,5 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2,5 msk skånsk senap

Chévreärtor:

  • 1 pkt frysta gröna ärtor, ca 300 g
  • 1 skiva chévre, ca 150 g

Till servering:

  • 100 g pancetta eller bacon i tärningar
  • kokt potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 garder. Lägg fisken i blöt över natten. Det blir alltid en fastare fisk även om det numera ofta sägs att man inte behöver urvattna den.
  2. Lägg lutfisken i en gryta utan vatten. Salta och koka den sakta i 20- 25 minuter. Ta upp den med en hålslev.
  3. Eller koka den i ugn. Smörj ett ugnsfast fat och lägg ner lutfisken. Täck med folie och koka fisken i 225 grader i 45-55 minuter. Häll av vattnet.
  4. Såsen: Smält smöret till såsen. Tillsätt mjölet och vispa ihop. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa under tiden den kokar upp. Låt sjuda någon minut. Smaka av med senap, salt och svartpeppar.
  5. Ärtorna: Koka ärtorna enligt anvisning på paketet. Rör ner en skiva chévre.
  6. Knaperstek pancettan eller bacon. Låt eventuellt rinna av på hushållspapper.
Kommentera receptet

Fler goda recept