Monika Ahlbergs rödvinsinkokta fikon

0 röster
Monika Ahlbergs rödvinsinkokta fikon
Foto: Sara Palmquist

Dett är en jättebra och lyxig ätbar present. Suupergod till glass eller lättvispad grädde.

Visa mer

Du behöver

  • 1 flaska rödvin, t ex rioja
  • 1 tsk torkad timjan (cirkamängd)
  • 5 msk honung (cirkamängd)
  • 1 kg torkade fikon
  • 4 msk apelsinmarmelad (cirkamängd)
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 1 st sockerbit

Tillbehör

  • grädde eller glass

Gör så här

  1. Häll rödvinet i kastrullen. Tillsätt timjan och honung. Koka upp och låt sjuda sakta i 5-7 minuter.
  2. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt fikonen sjuda mycket sakta och försiktigt under lock i 15-20 minuter. De ska ju bli helt mjuka, men inte koka sönder.
  3. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit. Efter 15-20 minuter, lägg ner små klickar av marmeladen samt saffran i spedet. Lägg på locket igen och sjud i 5-6 minuter till.
  4. Lyft försiktigt över fikonen med hålslev till en stor skål eller väl rengjorda burkar.
  5. Koka ihop spadet i 10-15 minuter utan lock. Meningen är att det ska bli ltjockare i konsistensen, ungefär som tunn sirap.
  6. Häll lagen över fikonen och förslut burken.
  7. Servera fikonen med löst vispad grädde eller glass.
19 december 2008
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept