Vacker lingonkaka

Lingonkaka
Foto: TV4

Vacker lingonkaka

Av: Monica Ljungblad

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

I den här smarriga och vackra kakan står lingon och mandlar för den goda smaken. Receptet ger 10-12 bitar.

Här kan du se det bakas lingonkaka i Nyhetsmorgon!

Ingredienser

Kakan

  • 500 g margarin
  • 2 dl strösocker
  • 11 dl vetemjöl
  • 2 dl lingonsylt (eller rårörda lingon)
  • ca 2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • 50 g sötmandel, skållade
  • ev färska lingon
  • pärlsocker

sylt

  • 1 kg lingon
  • 550 g strösocker

Gör så här

  1. Kakan: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda margarin, socker och vetemjöl i en matberedare eller knåda samman till en deg.
  3. Dela degen i 3 delar och kavla ut till 3 ganska tunna rundlar på bakplåtspapper (en rundel för varje papper). Använd gärna en tallrik som mått för att skära ut rundlarna.
  4. Grädda en och en i ugnen ca 7 minuter. Låt kallna innan bottnarna flyttas.
  5. Mixa eller mosa lingonen om rårörda används. Fördela över 2 av bottnarna.
  6. Blanda florsocker med vatten. Bre glasyren över den tredje botten.
  7. Dekorera med skållade mandlar och gärna färska lingon. Strössla en smal kant med pärlsocker runt kakan.
  8. Lägg ihop bottnarna. Lägg en ren handduk över kakan. Ställ undan i rumstemperatur till nästa dag.
  9. Sylten: Blanda ner sylt och socker i en kastrull.
  10. Koka på hög värme i cirka 7-8 minuter, tills sylten börjar bli simmig och mörk.
  11. Tappa upp sylten på bruk, låt den svalna innan du ställer den i kylskåpet/fryser in den.