Gyozas

Gyozas
Foto: Jonny Lindh
monica eisenman
monica eisenman

Gyozas

Av: Monica Eisenman

Från: Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

20 ingredienser

Gyozas är små köttfyllda degknyten som så mycket annat i det japanska köket härstammar från Kina. Receptet kommer från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Receptet ger ca 24 knyten.

När vi besökte en av de populäraste gyoza-restaurangerna i Tokyo fick vi stå och vänta i över en timme för att få ett bord, men det var det värt. /Monica Eisenman

Mirin är en söt, gulaktig och alkoholhaltig vätska som spelar en viktig roll som kryddning i japansk matlagning.

Se fler recept från

Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

Ingredienser

portioner
  • 1 ägg
  • 24 runda gyozadegsplattor
  • ca 1 msk matolja

Fyllning

  • 2 msk bambuskott, finhackat
  • 200 g fläskfärs
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk mirin
  • 1 salladslök, finhackad
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk färsk koriander, finhackad
  • 0,5 morot, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad finhackad

Sås

  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger
  • sesamolja (några droppar)
  • 1 tsk sesamfrön

Gör så här

Fyllning

  1. Blanda alla ingredienserna till fyllningen.
  2. Vispa ägget lätt och pensla en gyozadegsplatta.
  3. Lägg en klick fyllning, ca 1 ½ tsk, mitt på degen.
  4. Vik över degen till en halvmåne och gör små veck längs kanten så att den sluter tätt.
  5. Gör på samma sätt med resten av plattorna och fyllningen.

Sås

  1. Blanda ingredienserna till såsen.

Gyoza

  1. Hetta upp lite olja i en stekpanna.
  2. Stek några knyten åt gången en liten stund på varje sida tills de får färg.
  3. Häll pyttelite vatten i stekpannan så att det precis täcker botten.
  4. Lägg på ett lock och låt knytena ånga i ca 3 minuter. Kontrollera vattnet då och då för har man i för mycket blir knytena kokta och har man i för lite så avdunstar vattnet för fort och knytena fortsätter att stekas.
  5. Det går också att ånga knytena i en ångkorg av bambu. Pensla insidans botten med lite olja och ställ sedan ångkorgen i en stor kastrull fylld med 2 dl hett vatten.
  6. Lägg de stekta knytena i korgen och lägg ett lock på kastrullen.
  7. Ånga i ca 3 minuter.
  8. Servera gyozaknytena direkt med såsen i en skål bredvid.