Beyond the Sea - havets frukter i kryddharmoni

Beyond the Sea - havets frukter i kryddharmoni
Foto: TV4

Beyond the Sea - havets frukter i kryddharmoni

Av: Monica - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Pilgrimsmusslor, tiger prawns och färska räkor i kryddig gräddsås smaksatt med curry, cayennepeppar och chilipeppar samt purjolök, vitlök och gul lök. Toppas med paprika i alla färger och serveras med råris och hembakat naanbröd.

Dryck
Skaldjur, kryddor och len grädde kommer att harmoniseras med syran i en Grûner Veltliner (art nr 73148). Vinet har även en naturlig kryddighet som kommer möta upp kryddorna i rätten. Det är ett vin ifrån beställningssortimentet men kan enkelt beställas via nätet.

Monica från Stockholm lagade även
Halloumisallad med jordgubbar
Tuff brud i lyxförpackning - chokladmousse

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök
Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 8 jätteräkor
  • 400 g färska räkor, skalade
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 paprikor, i olika färger
  • 1 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • curry, chilipeppar, cayennepeppar, gurkmeja, salt och peppar (efter smak)
  • 400 g råris

Gör så här

  1. Börja med att koka riset som tar längst tid.
  2. Hacka sedan den gula löken.
  3. Bryn pilgrimsmusslorna lätt i stekpanna tillsammans med löken.
  4. Skär purjolöken och paprikorna i ringar.
  5. Koka upp grädden och smaksätt med kryddor, vitlök och vin.
  6. Reducera vätskan på medelvärme till cirka 5 dl.
  7. Lägg i den stekta löken, purjolöken och scampin.
  8. Koka cirka fyra minuter och lägg därefter i pilgrimsmusslor och räkor.
  9. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer av de andra kryddorna.
  10. Paprikaringarna läggs överst strax innan servering så att de är krispiga.