Kyckling med regnbågsfärgat ris med mandel, saffran, russin, berberisbär och syltade apelsinskal

Kyckling med regnbågsfärgat ris med mandel, saffran, russin, berberisbär och syltade apelsinskal
Foto: TV4

Kyckling med regnbågsfärgat ris med mandel, saffran, russin, berberisbär och syltade apelsinskal

Av: Monfared Arya

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

En multiurätt i ordets rätta bemärkelse. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vill du dessutom göra myntayoughurten till?

Här hittar du receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröstfiléer
  • salt
  • peppar
  • 2 msk limefrukt, saft
  • 0,5 l vatten
  • 2 msk smör

ris

  • 4 dl basmatiris
  • 1,5 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1,5 l vatten, kokande
  • 1 tunnbröd
  • 5 msk rapsolja
  • 40 g smör, smält
  • 5 msk vatten

Garnering

  • 100 g berberisbär
  • 20 g smör
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 50 g pistagenötter, hackade
  • 50 g sötmandel, hackad
  • 50 g russin
  • 5 msk strösocker
  • 1 dl apelsinsaft (eller 2 msk rosenvatten)

Gör så här

  1. Kyckling: Värm upp smöret. Lägg kycklingfilé i smöret och stek i några minuter tills kycklingen fått färg. Häll över limesaft, salt, peppar, saffran och vatten. Koka kycklingen under svag värme i 20 minuter.
  2. Ris: Skölj riset minst 3-4 gånger, täck det sedan med vatten och tillsätt 2 msk salt. Låt stå minst 10 minuter.
  3. Häll av vattnet. Koka upp nytt vatten och ner riser däri och låt koka i cirka 7 minuter tills den är halvkokt.
  4. Häll av kokvattnet i ett durkslag och låt den rinna av väl. Hetta upp oljan i kastrullen. Lägg ett hel tunnbröd i botten så att botten täcks. Lägg tillbaka riset i kastrullen, gör några hål i riset med en gaffel. Forma "ett berg" med gaffeln. Klicka smöret ovanpå och omkring det "berget".
  5. Häll över 1 dl kallt vatten. Lägg en ren kökshandduk över kastrullen, sätt på locket och låt stå på svag värme cirka 20 minuter.
  6. Garnering: Koka upp apelsinskalet i 3 minuter 2 gånger. Häll bort vattnet och stek apelsinskalet i 10 g smör. Tillsätt socker och apelsinsaft eller rosenvatten koka upp i några minuter.Stek berberisbären med 2 msk smör, tillsätt russin, mandel, pistasch och syltade apelsinskalet i blandningen i.Blanda saffranet med lite varmt vatten. Häll över saffransvattnet över de blandade ingredienserna. Ta upp stekpannan och lägg undan.