Molinders svartsoppa

Nils Molinders recept på svartsoppa att servera under Mårtensafton.

Maya Samuelssons dryckestips

J.H. Goncalves Sercial 5 Years
Portugal, Madeira
Nr 7805

10 november 2017

Du behöver

  • 1 äpple (belle bosco), i klyftor
  • 6 st katrinplommon torkade
  • gåsfett, att steka i
  • 1 l kycklingbuljong eller gås- eller kalv
  • 2 cl ättika 12 %
  • 0,5 dl sirap
  • 1 krm kryddpeppar malen
  • 2 krm kanel malen
  • 4-5 kryddnejlikor hela
  • 2 tsk färsk riven ingefära
  • 5 cl cognac
  • 1 dl rödvin
  • 6 cl torr madeira
  • 6 cl rött portvin
  • salt och peppar
  • maizena, till redning
  • 1 dl gåsblod

Servera med

  • korv på lever
  • rilette på kräva och hjärta

Gör så här

  1. Fräs äpplen och plommon med i lite gåsfett.
  2. Ha i kryddorna, buljong, sprit och vin. Låt koka upp och sila fonden om du känner att smaken är där…
  3. Red av till önskad konsistens. bara lite simmig för blodet gör resten. Sila i blodet under kraftig omrörning, låt därefter inte koka utan bara serveras så varm att det precis inte kokar.
Kommentera receptet

Fler goda recept