Molinders recept på helstekt gås

Du behöver

  • 1 hel gås

Fyllning

  • 2 syrliga äpplen
  • 200 g katrinplommon
  • 1 citron, zest och saft
  • salt och peppar

Kryddning

  • citronzest
  • salt och peppar

Såsfond till plåten

  • 4 dl vatten
  • 4 dl rött vin
  • 2 tärningar kycklingbuljong

Sås

  • sky
  • mjöl
  • gåsfett
  • salt och peppar

Rödkål

  • 0,25 huvud rödkål, strimlat
  • 5-6 nejlikor
  • 2 äpplen, klyftade
  • 1 rödlök, skalad och skivad
  • 1 del ättika
  • 2 delar socker
  • 3 delar vatten
  • gåsfett, till servering

Servering

  • brysselkål brynt i gåsfett

Gör så här

  1. Rödkål
    Lägg ingredienserna till rödkålen i en 1-2-3-lag ett dygn före servering. Vid serveringstillfället, koka rödkålen riktigt mjuk och smaksätt med gåsfett.
  2. Helstekt gås
    Värm ugnen till 175 grader.
  3. Klyfta äpplen och blanda med plommon samt citronzest och saft. Fyll gåsen och bind/sy igen. Gnid in kryddningen i skinnet. Lägg gåsen på ugnsplåt med brösten uppåt. Toppa med såsfonden.
  4. Ställ in gåsen i ugn och ös då och då med det spad som kommit ut i plåten. Tillagningen tar ca 20-30 min/kg eller stick gåsen i låret och om vätskan är klar är fågeln klar. Ca 80 grader i innertemperatur.
  5. Sås
    Ta skyn från plåten och red med gåsfett och mjöl till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Kommentera receptet

Fler goda recept