Torskrygg i ugn

243 röster
ca 40 m
4

Recept av Lars Folkesson i Tommys kök. Receptet är beräknat till fyra personer.

Visa mer
ca 40 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl smör
  • 3 msk flytande honung
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 2 torskryggar
  • 8 vit sparris
  • 1 knippe dill
  • 2 citroner
  • 2 nypor salt
  • 1 nypa peppar
  • 1 dl olivolja
  • 8 delikatesspotatisar
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 msk vitt vin eller vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält 3 msk smör, några droppar honung, en aning citron och en halv buljongtärning. Låt svalna och spar tills fisken ska in i ugnen.
  3. Sås
    Hacka löken och fräs den i smör, akta så att den inte bränns.
  4. Tillsätt 0,5 msk vitvinsvinäger alt vin, 1,5 dl vatten och 0,5 fiskbuljong.
  5. Reducera till cirka 0,5 dl.
  6. Sila bort löken från buljongen.
  7. Koka potatisen med dill, salt och lite citron.
  8. Ta 2 msk smör i stekpannan, tillsätt 2 msk mjöl och rör ihop.
  9. Tillsätt 2 dl grädde, buljongen, crème fraîche, lite dijonsenap, 1 msk honung, lite salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt några droppar citronsaft.
  10. Smörj en form med olivolja så att inte fisken fastnar.
  11. Lägg i fisken, pensla på skyn med smör, honung, salt och peppar.

  12. Ställ in i ugnen i 8-15 minuter.
  13. Skala sparrisen. Koka den i 8-10 minuter i lättsaltat vatten och lite honung.
25 maj 2012

laddar fler recept

Laddar fler recept