Tonfiskpasta med fänkål och vitlökskrutonger

Tonfiskpasta med fänkål och vitlökskrutonger
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Tonfiskpasta med fänkål och vitlökskrutonger

14 ingredienser

ca 30 min

God och snabblagad tonfiskpasta. Låt fänkål, kapris och citron sätta smak på rätten och servera med krispiga vitlökskrutonger.

Ingredienser

portioner

Tonfiskpasta med fänkål och vitlökskrutonger

  • 400 g tortiglioni
  • 2 förp tonfisk i olja
  • 6 msk kapris
  • 1 kruka persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 fänkål
  • 1,5 citron, saft och skal
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Vitlökskrutonger

  • 4 skivor surdegsbröd, dagsgammalt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Börja med vitlökskrutongerna. Skär bort kanterna och skär tärningar av brödet.
  2. Häll olja i stekpannan och tillsätt krossad vitlök. Låt fräsa på medeltemperatur och tillsätt brödet.
  3. Stek tills krutongerna fått lätt gyllene färg. Lägg sedan på papper så fettet rinner bort.
  4. Koka pastan i saltat vatten.
  5. Hacka vitlök och stek i stekpanna tillsammans med olja. Tillsätt kapris och tonfisk. Fräs ihop och tillsätt saft och skal av citron.
  6. Ta ca fem matskedar av det kokande pastavattnet och tillsätt till stekpannan. Fortsätt med en klick smör och skaka runt pannan så att allt blandas och såsen börjar binda.
  7. Häll av pastan och strimla fänkålen fint.
  8. Vänd ner fänkål i pannan tillsammans med hackad persilja.
  9. Blanda ner pastan och smaka av med salt och peppar.