Stekt kalvkotlett med gräddrostad rotselleri

Stekt kalvkotlett med gräddrostad rotselleri
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Stekt kalvkotlett med gräddrostad rotselleri

15 ingredienser

Stekt kalvkotlett med gräddrostad rotselleri, hasselnötsvinaigrette och pepparrot.

Ingredienser

portioner
  • 4 kalvkotletter (à 150 g)
  • 400 g rotselleri, skalad
  • 1 dl grädde
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,5 gul lök, skalad
  • 1 dl sött äppelvin/el dessertvin
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 4 dl mixade salladsblad
  • 10 cm färsk pepparrot, skalad
  • 4 kvistar timjan
  • smör
  • olja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Dela sellerin i grova kuber och gnid in med salt, olja och 2 timjankvistar.
  2. Rosta sellerin i ugn 220 grader tills den har fin färg, tillsätt grädde sista minuterna och låt koka in.
  3. Finhacka den gula löken och lägg den i en kastrull med vin och vinäger, reducera tills hälften återstår tillsätt rapsoljan och dra av från värmen.
  4. Smaka av med salt.
  5. Rosta hasselnötterna och skala dem så gott det går.
  6. Grovhacka nötterna och lägg dem i vinaigretten. Spara ev. några till servering.
  7. Krydda kalvkotletterna med salt och peppar och stek i smör och olja med några timjankvistar ca 2 minuter på varje sida.
  8. Vänd upp salladen med lite vinaigrette och krydda med salt.
  9. Riv pepparroten.
  10. Lägg upp rotselleri i en ring på en talrik, toppa sellerin med sallad och pepparrot.
  11. Skiva köttet och ringla till sist lite extra vinaigrette på tallriken.