Osso bucco med saffransris

koket.se
Osso bucco med saffransris
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Osso bucco med saffransris

26 ingredienser

ca 40 min koktid i tryckkokare

Osso bucco på kalvlägg. Serveras med saffransris och gremolata(rivet citronskal blandat med hackad vitlök och persilja). En smakrik italiensk gryta som du kan laga i tryckkokare så att det går snabbt.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar sågad kalvlägg med ben i skivor
  • 2 gula lökar
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 selleristjälkar
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • 1,5 dl vitt vin
  • vatten
  • vetemjöl

Saffransris

  • 4 dl risottoris
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 förp saffran
  • 4 msk parmesanost
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl hönsbuljong
  • 4 msk smör
  • svartpeppar
  • salt

gremolata

  • 1 klyftar vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Skär gul lök, morot, blekselleri, vitlök i mindre bitar. Hacka även örterna i mindre bitar.
  2. Riv citronskal och smula lagerbladen. Svetta alltsammans i en tryckkokare utan lock med olivolja. Allt ska mjukna men inte ta färg i kokaren. Slå på tomatkrossen.
  3. Vänd köttet i mjöl och bryn sedan i en stekpanna. När köttet fått en fin yta, slå på vitt vin så
  4. alla smaker som finns i stekpannan kokar loss.
  5. Slå sedan kött och vin i tryckkokaren och slå på vatten så att det täcker alltsammans.
  6. På med locket och koka under tryck i ca 40 minuter. Tillagning i vanlig kastrull tar ca 3,5-4
  7. timmar och det bör tillsättas vatten under tiden grytan kokar.
  8. Hacka löken fint och svetta i olja tillsammans med saffran. Tillsätt sedan riset och låt det fräsa
  9. med. Slå på vinet och låt det koka in ordentligt i riset.
  10. Späd sedan risotton med varm buljong, hela tiden och rör runt. All väska ska koka in i riset
  11. successivt. Ca 18 minuter tar det innan risotton är klar.
  12. Avsluta risotton med smör och riven parmesan. Låt inte risotton koka efter att ost och smör
  13. gått i.
  14. Gremolatan går snabbt, hacka citronskal, vitlök och persilja mycket fint och rör samman.
  15. Servera osso buccon med saffransrisotto och gremolata!