Matvetesallad med lax

koket.se
Matvetesallad med lax
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Matvetesallad med lax

11 ingredienser

30 min

Matvetesallad med lax och rostade rotfrukter, tillsammans med enkel hovmästarsås.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 200 g matvete (alt 4-5 dl färdigkokt matvete)
  • 2 morötter, skalade
  • 2 palsternackor, skalade
  • 2 msk grovkornig senap
  • 3 msk senap (svensk)
  • 3 msk färsk dill, finskuren
  • 2 msk vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl neutral matolja
  • 200 g gravad lax, i bit

Gör så här

  1. Koka vetet enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Skär morot och palsternacka i grova bitar, gnid in med olja och salt och rosta dem i ugn i 225 grader tills de är gyllene.
  3. Vispa ihop grov senap, vanlig senap, dill, vatten, ättika och socker.
  4. Tillsätt olja i en fin stråle under vispning, tills du får en dressing som liknar hovmästarsås.
  5. Skär gravlaxen i kuber och blanda sedan rostade rotfrukter, matvete och lax med dressingen till en matig salad, smaka av med salt.