Anka med cidersås och savoykål

koket.se
Anka med cidersås och savoykål
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Anka med cidersås och savoykål

16 ingredienser

Stekt ankbröst med lyxig cidersås, savoykål och bacon.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

  • 4 ankbröst
  • 7 dl torr cider
  • 2 fasta svenska äpple
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 3 msk calvados
  • 4 dl kalvfond
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 savoykål
  • 1 förp bacon
  • 1 tsk kummin
  • majsstärkelse
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skär ett rutmönster i skinnet på varje ankbröst, skär inte för djupt, endast skinnet ska skåras.
  2. Salta och peppra båda sidor av bröstet, använd rikligt med nymalen svartpeppar.
  3. Stek sedan brösten med skinnsidan ner först. Stek i både olja och smör så brösten får yta och slå fettet som som samlas i pannan över brösten medan de steks.
  4. När de fått färg, tillaga klart i ugnen med en stektermometer. Ugnen ska vara på ca 100 garder och när anbrösten har en innertemperatur på 60 grader är ankan färdig. (Innertemperatur ankbröst: 60 grader medium, 68 grader well done).
  5. Hacka lök och äpple fint och fräs sedan i smör i en kastrull.
  6. Tillsätt både calvados och 5 dl äppelcider i kastrullen och låt det koka upp.
  7. Tillsätt kalvfond och låt allt koka samman.
  8. Fortsätt med äppelcidervinäger.
  9. Blanda maizena med kallt vatten och rör ihop.
  10. Red sedan såsen till önskad konsistens, det ska vara en rinnig sås men du väljer själv.
  11. Strimla kålen tunt och skiva ner all bacon i mindre bitar.
  12. Bräsera kål och bacon i en kastrull tillsammans med 2 dl cider, timjan och kummin.
  13. När baconen är tillagad är det dags att servera tillsammans med ankbrösten och cidersåsen.