Anka med ciderbräserad savoykål

Anka med ciderbräserat savoykål
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Anka med ciderbräserad savoykål

13 ingredienser

1 h

Ugnsstekt ankfilé med ciderbräserad savoykål. En riktigt god och festlig måltid.

Se fler recept från

Mitt kök

Ingredienser

portioner
  • 0,5 savoykål
  • 600 g anka (filé)
  • 75 g rökt sidfläsk
  • 75 g smör
  • 2 äpplen
  • 2 bananschalottenlökar
  • 4 dl äppelcider (torr)
  • 4 dl hönsbuljong
  • 2 lagerblad
  • 2 msk färsk timjan
  • olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär ner kålen i strimlor och lägg i en kastrull.
  2. Skär äpplen och lök och tillsätt till grytan.
  3. Finhacka färsk timjan och tillsammans med lagerblad. Ta bort kappan på sidfläsket och behåll den hel, låt den gå ner i grytan tillsammmans med sidfläsket som du skär i fina bitar.
  4. Slå på hönsbuljongen och cider, en liten klick smör och sätt på värmen.
  5. Låt det koka upp under lock.
  6. Efter uppkoket, ta av locket och låt kålen koka i ca 30 minuter.
  7. Skär försiktigt i skinnet på ankbröstet, detta gör att skinnet släpper mer smak och du får en
  8. krispigare yta. Salta och peppra och stek först på hög värme i olja.
  9. Stek först på köttsidan på hög värme, vänd sedan köttbiten och stek skinnsidan långsamt på
  10. lägre värme. Ta lite av fettet som ankan släpper och tillsätt till den kokande kålen.
  11. Efter ca 5 minuter ställ in ankan i ugnen, 120 grader i ca 15 minuter.
  12. När kålen kokat klart, tillsätt smör till kålen och blanda runt. Servera tillsammans med ankan från ugnen.