Tomat- och musselrisotto

koket.se
Tomat- och musselrisotto
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Tomat- och musselrisotto

24 ingredienser

1 h

Smakrik risotto med musslor, saffran och tomat. Perfekt som god helgmiddag.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g färska blåmusslor
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 3 persiljestjälkar
  • 1 dl vitt vin
  • olivolja
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 små mogna tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 hel torkad peperoncino (chilifrukt)
  • 2 msk persilja, hackad
  • musselspad
  • olivolja
  • salt

Risotto

  • 300 g arborioris (eller avioriris)
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 1,5 dl vitt vin
  • ca 1 l grönsaksbuljong
  • musselspad
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1 msk smör
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Dela tomaterna, ta ur kärnorna och skär dem i bitar.
  2. Kontrollera att alla musslor är stängda och hela. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
  3. Hetta upp olivolja i en gryta med hög kant. Lägg i den hackade vitlöken och låt fräsa i oljan utan att den tar färg.
  4. Lägg i musslorna, persiljestjälkar och en nypa peppar och låt alltsammans sjuda i 1 minut i oljan och den avrunna vätskan från musslorna. Späd med vin och och koka tills alla musslor öppnat sig. Ta upp musslorna och plocka dem ur skalet. Sila och spara musselspadet. Kasta musslor med slutna skal.
  5. Värm olivolja i en stor stekpanna. Lägg i hela vitlöksklyftor och peperoncinon, låt dem fräsa på låg värme i ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomat, persilja och ett par skedar musselspad låt alltsammans puttra i 3-4 minuter. Lägg i musslorna och ställ sedan pannan åt sidan. Ta upp peperoncinon och vitlöken som kastas. Smaka av med salt.

Risotto

  1. Värm olivolja i en kastrull. Lägg i lök och låt den fräsa på låg värme i 2-3 minuter. Höj värmen, rör i ris och saffran, rör om och stek dem i någon minut. Häll i vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
  2. Häll i hälften av buljongen och låt riset koka långsamt i ca 18-20 minuter (enl. anvisningen på förpackningen), tills riset blivit mjukt och krämigt. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong och musselspad, lite i taget, under hela koktiden.
  3. Rör ner mussel- och tomatblandningen, persilja och lite smör när 3 minuter av risets koktid återstår. Smaka av med salt och eventuellt med lite svartpeppar.