Pastagratäng med pancetta och svamp

koket.se
Pastagratäng med pancetta och svamp
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pastagratäng med pancetta och svamp

14 ingredienser

30 m

Krämig pastagratäng med knaprig pancetta, svamp, spenat och tre sorters smält ost.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g tagliatelle
  • 300 g svamp, grovhackad (t ex champinjon eller kantareller)
  • 1 klyfta vitlök
  • 350 g pancetta, skuret i strimlor (eller bacon)
  • 250 g bladspenat, grovhackad (fryst, avrunnen och upptinad)
  • 1 msk gul lök, finhackad
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 3 ägg
  • 125 g smör
  • 150 g gorgonzola dolce, smulad
  • 250 g mozzarellaost, finskuren
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Lägg i vitlöken och låt den fräsa i någon minut, utan att den tar färg.
  3. Tillsätt svampen och stek den tills ev. vätska kokat in. Blanda i lite olivolja och stek i fyra till fem minuter, salta och peppra. Ta upp vitlöken som kastas, och häll över svampen i en skål.
  4. Fräs pancetta/bacon i en stekpanna i två till tre minuter.
  5. Hetta upp olivolja i en annan stekpanna och fräs lök och spenat i fyra till fem minuter. Häll över i skålen med svamp och rör sedan i riven parmesanost och lite olivolja. Salta och peppra.
  6. Vispa upp äggen med salt och peppar.
  7. Smörj en ugnsform med olivolja.
  8. Koka pastan i lättsaltat vatten tills den är ”al dente”. Låt pastan rinna av i ett durkslag och häll sedan tillbaka pastan i kastrullen. Lägg i smör och blanda noga tills smöret smält.
  9. Varva pastan med pancetta/bacon samt svamp- och spenatblandningen i en ugnsform, fördela osten mellan varven.
  10. Häll över äggblandningen och strö över lite parmesanost.
  11. Grädda i ugn i ca 10 minuter, tills osten smält och tills äggvispet fortfarande är lite krämigt.