Pasta al forno con salsiccia (Salsicciagratäng)

koket.se
Pasta al forno con salsiccia (Salsicciagratäng)
Foto: 2AM
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pasta al forno con salsiccia (Salsicciagratäng)

20 ingredienser

1 h

Paolos italienska pastagratäng med salsiccia, mozzarella, parmesan och tomatsås. Gott, gott, gott!

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g pasta penne (alt ziti eller annan kort pasta)
  • 125 g mozzarellaost, i små bitar
  • 1,5 dl parmesanost, färskriven

Salsicciasås

  • 600 g salsicciakorv (med skinnet borttaget och skuren i små bitar)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 selleristjälkar, tunt skivade
  • 2 morötter, skurna i små bitar
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 10 färska basilikablad
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 krm strösocker

Béchamelsås

  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 krm muskot, riven

Gör så här

  1. Värm upp oljan i en stor kastrull, lägg i och bryn salsicciabitarna, lök och vitlök, blekselleri
  2. och morötter.
  3. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag
  4. värme i ca 25 minuter.
  5. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda
  6. ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5
  7. minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
  8. Sätt ugnen på 225°.
  9. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
  10. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av såserna över.
  11. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan,
  12. salsiccia- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
  13. Gratinera i ugn i 20 minuter.