Italienskt påsklamm

koket.se
Italienskt påsklamm
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Italienskt påsklamm

16 ingredienser

1 h + marinering

Lammkotletter, lammbog och lammstek marineras i vitt vin och örter och ugnssteks sedan med potatis, lök och ärtor.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1,5-2 kg blandade bitar av lammkött (t ex bitar av lammbog, kotletter och lammstek)
  • 1,5 kg potatis
  • 2-3 rödlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 g små frysta ärtor
  • 2 dl vitt vin
  • färsk rosmarin, repad
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

marinad

  • ca 0,5 l vitt vin
  • 6 klyftor vitlök, skivade
  • 3-4 lagerblad, smulade
  • 1,5 msk torkad rosmarin
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
  2. Lägg lammbitarna i dubbla plastpåsar och tillsätt marinaden (låt ev. fettkanter vara kvar, de kan
  3. skäras bort senare för den som vill ha fettfria bitar). Tillslut noga och ställ in i kylskåp, i ca 4-5 timmar. Se till att marinaden täcker lammbitarna.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skala potatis och rödlök och skär dem i ganska stora bitar. Skiva vitlöken.
  6. Häll av marinaden och skrapa, lite lätt, bort rosmarin och lagerblad. Torka av köttet med
  7. hushållspapper.
  8. Häll olivolja i en stor ugnsform eller ugnsplåt som rymmer hela maträtten. Lägg i lammbitarna, salta och peppra och stek dem i ugnen tills de är lite brynta, i ca 15 minuter. Rör om då och då.
  9. Lägg potatis, lök och ärtor i ugnsformen, salta och peppra. Tillsätt vin, skeda över lite olivolja och
  10. strö sedan över repad rosmarin. Stek alltsammans i ytterligare ca 35-40 minuter. Tillsätt en skvätt vin om det behövs.
  11. När lammet är klart ska det mesta av vinet ha kokat in, men lammbitarna ska fortfarande vara
  12. saftiga och potatis och lök mjuka.