Kontrollera att alla musslor är stängda och hela. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
Täck botten i en stor kastrull med vin, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkar, svartpeppar och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av skyn och låt musslorna ligga kvar i kastrullen.
Skala räkorna. Ta bort skinnet och dela fiskfiléerna i mindre bitar, cirka 3x3.
Hetta upp olivolja i en rymlig gryta och fräs vitlök och purjolök varsamt. Tillsätt potatis, fänkål, timjan, cayennepeppar och rosmarin, rör om och fräs alltsammans i ett par minuter. Lägg ner tomater, späd med vin och tillsätt saffran och salt.
Häll i vatten och lägg i buljongtärningar (till att börja med 2) och låt soppan koka i
cirka 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ytterligare buljongtärning om det behövs.
Lägg i fiskbitarna och sjud dem i soppan i 3-4 minuter (tunna fiskbitar kortare tid). Smaka av med salt och peppar. När soppan är klar, ställ grytan åt sidan och blanda sedan försiktigt i räkorna (de ska inte koka).
Servera soppan i skålar, strö över lite persilja och fördela musslorna i portionerna eller servera dem på ett fat vid sidan om.