Grilla fläskkotlett på italienska

koket.se
Grillad fläskkotlett på italienska
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Grilla fläskkotlett på italienska

21 ingredienser

45 min

Fyll fläskkotletter med oliver och salami (costolette di maiale ripiene, alla griglia). Servera med grillade tomater och friterade bondbönor.

De grillade tomaterna passar bra till grillat kött och fisk.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter, med ben , ca 2 cm tjocka och jämnt skurna, lätt marmorerade och gärna med en fettrand (à ca 175 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 10 svarta oliver utan kärnor
  • ca 75 g salami
  • 2 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • tandpetare

Grillad tomat med färska örter (Pomodoro alla griglia con erbe fresche)

  • 4 tomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 tsk färsk timjan, hackad
  • 1 tsk färsk oregano, hackad

Friterade färska bondbönor (Fave fritte)

  • 200 g färska bondbönor, spritade [eller ca 600 g ospritade] (urtagna ur bönskidan)
  • 1 klyfta, finskivad
  • 1 torkad peperoncino, liten (chilifrukt)
  • 3-4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • parmesanost, skuren i små flagor

Gör så här

Fläskkotletter

  1. Tänd grillen.
  2. För att få en "ficka" för fyllningen, putsa först köttet och skär sedan ett snitt längs med som delar köttet på mitten. Salta och peppra kotletterna inuti och på båda sidor.
  3. Grovhacka lök, oliver, salami och rosmarin i en mixer eller matberedare.
  4. Pensla kotletterna med olivolja inuti och runt om. Snitta fettranden och fördela fyllningen i kotletterna. Fäst samman med tandpetare.
  5. Grilla kotletterna på hög värme på båda sidor i 1 minut och sedan på låg värme i ytterligare cirka 2 minuter på varje sida. Låt kotletterna vila i några minuter på ett fat övertäckt med folie.
  6. Servera med grillade tomater och friterade bondbönor (se nedan).

Tomater

  1. Skölj, torka av och dela tomaterna. Låt gärna fästet sitta kvar om du använder kvisttomater. Pensla snittytan med olivolja, salta och peppra och strö över kryddorna. Tryck försiktigt med en sked eller med handflatan så att kryddorna fastnar.
  2. Placera tomaterna på grillen med snittsidan uppåt, grilla dem i några minuter. Vänd sedan tomaterna och grilla dem med snittsidan nedåt i ca 6-8 minuter eller tills de fått en rejäl grillyta.
  3. Pensla med lite olivolja, strö över lite extra salt och kryddor om det behövs.

Bondbönor

  1. Förväll bönorna i kokande vatten, i ca 1 minut. Spola av med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala sedan bort hinnan runt bönan.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Tillsätt bönor, vitlök och peperoncino (peperoncinon tas upp och kastas efter 1 minut). Strö över salt och fritera bönorna i 2-3 minuter.
  3. Ta upp dem och låt dem snabbt rinna av på hushållspapper. Servera med överströdda parmesanflingor.