Pepparkakscheesecake med ädelost och fikon

koket.se
Pepparkakscheesecake
Foto: tv4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Pepparkakscheesecake med ädelost och fikon

9 ingredienser

1 h

En riktigt julig cheesecake med pepparkakor, glögg, mögelost och fikon. Passar perfekt vid adventsfikat.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 250 g pepparkaka
  • 4 msk smör, smält
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 300 g mögelost
  • 2 dl färskost
  • 5 färska fikon
  • 1 dl glögg
  • 0,5 dl brunt farinsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krossa pepparkakorna i matberedare. Blanda ner smält smör, ägg och salt
  3. och arbeta samman till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 10-12  minuter. Låt svalna.
  5. Smula ner ädelosten i en bunke. Tillsätt färskost och mixa till en slät blandning med hjälp av en
  6. stavmixer. Bred ut fyllningen i pajen och ställ in i kylskåp i ca 30 minuter.
  7. Häll glögg och socker i en kastrull och koka upp. Skär fikonen i kvartar och lägg dem i den kokande vätskan.
  8. Sänk värmen och sjud på svag värme i 2-3 minuter. Ta upp fikonen och koka upp vätskan på nytt. Låt koka utan lock i ca 10 minuter eller tills vätskan börjat få en sirapig konsistens.
  9. Toppa pajen med de kokta, kalla fikonen och ringla sirapen över precis innan servering.