Pepparkakscheesecake med ädelost och fikon

0 röster
1 h
8

En riktigt julig cheesecake med pepparkakor, glögg, mögelost och fikon. Passar perfekt vid adventsfikat.

Visa mer
1 h
8

Du behöver

  • 250 g pepparkakor
  • 4 msk smör, smält
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 300 g mögelost
  • 2 dl färskost
  • 5 fikon
  • 1 dl glögg
  • 0,5 dl brunt farinsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krossa pepparkakorna i matberedare. Blanda ner smält smör, ägg och salt
    och arbeta samman till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 10-12  minuter. Låt svalna.
  4. Smula ner ädelosten i en bunke. Tillsätt färskost och mixa till en slät blandning med hjälp av en
    stavmixer. Bred ut fyllningen i pajen och ställ in i kylskåp i ca 30 minuter.
  5. Häll glögg och socker i en kastrull och koka upp. Skär fikonen i kvartar och lägg dem i den kokande vätskan.
  6. Sänk värmen och sjud på svag värme i 2-3 minuter. Ta upp fikonen och koka upp vätskan på nytt. Låt koka utan lock i ca 10 minuter eller tills vätskan börjat få en sirapig konsistens.
  7. Toppa pajen med de kokta, kalla fikonen och ringla sirapen över precis innan servering.
14 december 2013
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept